Self Storage

Se vår prislista för Self Storage här!

Big Easy Self Storage – 020-430 430 – info@bigeasy.se

Förvaring på Big Easy Self Storage

Förvaring på Big Easy Self Storage

Self Storage är en relativt ny företeelse i Sverige och Stockholm. Branschen har som mycket annat sin vagga i USA där externt förvaringsutrymme är något som var och vartannat hushåll har. Men vad innebär det egentligen?

Self Storage är kort och gott att hyra ett mindre lager eller förråd där man själv som kund har tillgång till detta och kan bruka det efter eget tycke, givetvis då inom ramarna för villkoren för hyresavtalet. Kunden har tillträde till anläggningen och sin egen förvaringsenhet under en bestämd tidsperiod på dygnet. Denna brukar variera lite men på Big Easy i Västerort är den 05:30-23:00 varje dag, året om. Detta innebär att kunden har möjlighet att komma åt sina förvarade saker även när platskontoret inte är bemannat.

Eftersom folk då är på anläggningen utan att personal övervakar det hela ställs de höga krav på säkerhetssystemet. Det finns därför larm med utryckning, kameraövervakning med inspelning och live-koppling till larmcentral, samt accessystem i vilket alla som kommer och går loggas. Säkerhetssystemen gör att risken för att något ska inträffa är extremt låg, och om något mot förmodan skulle ske finns det alltid gott om videoupptagning och andra spår att titta på.

Att hyra en enhet på en anläggning för self storage är alltså en blandning mellan att hyra en egen lagerlokal och att hyra ett hotellrum (man får dock inte bo i förrådet). Man disponerar själv sin yta men det finns även gemensamma ytor som man delar med andra hyresgäster, det vill säga gångar, lastområden, toaletter samt viss utrustning att låna i form av lastvagnar och liknande. Även säkerhetssystemen och andra driftkostnader så som elektricitet ingår i hyran och är gemensamma för alla hyresgäster.

Self Storage med förrådsenheter

Gångar med förrådsenheter på Big Easy Self Storage

Self storage kunder

Vilka är då kunder på ett self storage? Det finns flera olika kundtyper som hyr denna typ av lager.

Företag

Småföretag som har behov av ett mindre varulager är en vanlig typ av kund på self storage. Minilager är ju precis vad detta är, och det är svårt för många företag, speciellt nystartade, att hitta små lagerytor hos vanliga hyresvärdar. Flexibiliteten passar också småföretag bra då ytan enkelt kan ökas efter behov, t ex från säsong till säsong.

Att ha depå för verktyg eller annan utrustning är också vanligt, t ex för hantverkare eller flyttfirmor. Även större företag kan ha stor nytta av att ha depåer spridda på lite olika platser i en så pass stor stad som Stockholm, istället för ett centralt lager, till och från vilket restiden ibland blir väldigt lång.

Privatpersoner

Bland privatpersoner hittar vi i huvudsak två typer av kunder: de som har ett förråd tills vidare för att ha lite extra utrymme för saker och de som har sitt bohag magasinerat en bestämd tid på grund av boendesituationen. På tills vidare-förvaring är det vanligt att man har hobby- eller sportutrustning som kan vara skrymmande och/eller säsongsbetonad, minnessaker som man inte har plats för eller utemöbler.

Magasinering på self storage är annars vanlig i samband med bostadsförsäljning då man vill styla huset eller lägenheten genom att göra den lite luftigare då man tar bort en massa möbler. Det kan också vara så att man säljer först och har några månaders glapp till tillträde och då ska bo möblerat i andra hand, eller att man flyttar ihop och ska hyra ut en lägenhet som då delvis ska tömmas, eller att man helt enkelt inte får plats med mormors gamla kökssoffa när 2 blir 1, utan denna får stå på sidlinjen till dess att en större bostad är införskaffad!

Läs om branschens historia och shurgard här.