Flyttips – med eller utan flyttfirma

Att Flytta i Stockholm

Att flytta till ny adress innebär alltid en hel del arbete för dig och din familj. Detta kostar pengar och kan orsaka stress. Denna sida är till för att hjälpa er att spara pengar och genomföra er flytt på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Orsakerna till en flytt kan vara många – nytt jobb på annan ort, flytta ihop, flytta isär, större boende vid tillökning i familjen eller bara miljöombyte är exempel på anledningar till att människor flyttar. Oavsett orsak så ser flytten till stor del ut som andra flyttar. Man packar sina tillhörigheter, emballerar ömtåligt gods, bestämmer vilka möbler som ska med till nya boendet, vad som ska lämnas eller slängas. Det är inte heller ovanligt att man renoverar eller målar om i sitt nya hem innan man flyttar in på riktigt och sover där.

När man sedan kommit till sitt nya hem blir det fullt upp med uppackning, möblering och att fixa i ordning allt i det nya hemma. Inte sällan upplevs det nya boendet annorlunda än den korta stunden då man var på visning och synade den i sömmarna, man får tänka om kring möblering och vilket rum som ska användas till vad.

Vad behöver man då för att genomföra sin flytt? I stora drag är dessa delar nödvändiga:

  • Kartonger och annan utrustning
  • Flyttbil
  • Någon som bär sakerna

Flyttkartonger och annan utrustning för flytten

När man flyttar är det viktigt att få ner så mycket som möjligt i flyttkartonger eftersom det går betydligt fortare att flytta dessa än lösa småsaker. Flyttlådor är till skillnad från exempelvis säckar och lösa saker stapelbara både i hiss och i flyttbil, samt enklare att hantera då de kan köras med pirra på ett enkelt sätt.

Det är viktigt att man använder kartonger av bra kvalitet, dubbellager wellpapp är att rekommendera. Om man använder kartonger med enkellager wellpapp krävs det inte så mycket vikt för att sidorna ska vika sig och en stapel kartonger faller ihop. En grundregel är att man ska undvika kartonger från olika typer av lågprisvaruhus. Att välja det billigaste priset på flyttkartonger är ofta en dålig idé. Det bästa är att vända sig till någon som säljer emballage eller en flyttfirma eller flyttbutik. Till exempel så kostar en ordentlig flyttkartong från en flyttfirma 29 kr inkl moms.

Var noga med att vika kartongerna rätt, så att botten inte går ur och alla saker rinner ut när du lyfter upp kartongen.

Packpapper är också viktigt för att packa köksartiklar och annat porslin. Detta går bra att köpa hos en flyttfirma men även på lågprisvaruhus. Köp dock ej era flyttkartonger där, de är veka och går lätt sönder. Fråga din flyttfirma om deras rekommendationer gällande packmaterial!

Flyttfirma eller hyra flyttbil

Ni behöver en flyttbil för att transportera era saker. En lämplig bil för ändamålet kan man hyra på en bensinmack eller hos en hyrfirma. På ett hyrställe kan man till exempel hyra en lätt lastbil med 22 kubikmeter lastvolym för c:a 1400-1800 kr för en dag om man inte ska köra så långt. Kör man mer än 8-9 mil totalt blir priset oftast högre. Om man är duktig på att packa bilen får man in en normalt möblerad lägenhet på c:a 55-60 kvm samt eventuellt ett litet förråd.

På en bensinmack kostar en lätt lastbil med 17-18 kubikmeters lastvolym 1409 kr per dygn inkl 10 mil. I en sådan kan man räkna med att få in ett bohag från en normalt möblerad lägenhet på c:a 40-45 kvm plus ett litet förråd om man packar bra.

Att tänka på är att de flesta privatpersoner inte är lika rutinerade som en flyttfirma på att packa en lastbil, och därför mer volym lämnas tom och/eller saker skadas under transport pga. felaktig packning. Om det blir flera vändor får man räkna med ökad kostnad för bil, dels för den milkostnad som hyrfirman tar, och även så klart bilens drivmedel som inte ingår i hyrpriset.

Då man anlitar en flyttfirma ingår bilen samt drivmedel i timpriset, och man slipper även att åka och hämta och lämna bilen vid hyrställe. Detta kan vara värt att ha i åtanke när man kalkylerar vad flytten kostar, då man förutom tiden måste lägga bensinpengar på detta.

Bärhjälp – flyttfirma eller kompisar?

Någon måste bära alla saker samt packa dem i flyttbilen när det väl är dags att flytta. Denna någon kan vara du och din familj, kanske med hjälp av släktingar och vänner. För en snabb flytt gäller det att de som är med och bär har god fysik så att de kan bära artiklarna, bra kondition så att de orkar hela dagen, samt att saker och ting görs i rätt ordning för att undvika att fastna i flaskhalsar och få göra om packmoment i efterhand.

Att ha rätt utrustning är också viktigt för att flytten ska flyta på snabbt och smidigt. Bra att ha är pirror, bärselar och rullbrädor för hanteringen samt packfiltar och spännband för att säkra lasten.

Om man vill ta hjälp av en flyttfirma kan man göra detta på två sätt för att få en så snabb och smärtfri flytt. Antingen bokar man två man och lastbil och sedan är man ett gäng som hjälper till, eller så hyr man flyttbil, bär själva samt anlitar en eller två flyttkillar som bärhjälp för att styra arbetet, ta tunga saker och överse packningen i bilen.

Ett prisexempel för två man och en 22 kubiks flyttbil är 895 kr per timma hos en flyttfirma. Bärhjälp på samma flyttfirma kostar 350 kr per man och timme.

Inför utlandsflytt är det bra att ta in offerter från olika firmor, det kan skilja mycket i pris och villkor. Läs vår guide här!

Checklista inför flytt

Det är ganska mycket att tänka på när flyttdagen börjar närma sig. Använd gärna denna checklista!

20 dagar innan flytt
Sortera kläder, böcker och annat som kan slängas eller doneras. Se till att kemtvätta allt som behöver tvättas innan flytten, eller låt det ligga på kemtvätten över själva flytten och hämta det direkt till er nya bostad.

20 dagar innan flytt
Se till att anmäla adressändring till Posten, banken, försäkringsbolag, skattemyndigheten, försäkringskassan, föreningar, tidningar mm. Kom även ihåg att flytta el, gas, vatten, sophämtning, telefon och TV. Det som inte kan flyttas måste beställas nytt på den nya adressen.

20 dagar innan flytt
Beställ tid för hjälp med nedmontering och service av fast anslutna hushållsmaskiner. Se även till att boka flyttstädning om du vill ha hjälp med detta. Har du husdjur kan det även vara bra att se till att du har hjälp med transport av dessa.

6 dagar innan flytt
Kontrollera källare och vind. Sortera och kasta det som inte ska med i flytten. Se även till att städa dessa utrymmen.

5 dagar innan flytt
Samla ihop allt av värde, t.ex. smycken, bankinformation etc. Detta ska transporteras av dig personligen innan eller under själva flytten.

4 dagar innan flytt
Kontrollera att allt är ok inför inflyttningen och glöm inte att meddela nära och kära om din nya adress.

3 dagar innan flytt
Packa kläder och linne som du inte behöver den närmaste tiden. Packa böcker, pärmar, tidskrifter, skivor etc. Packa mjuka saker, som skor, hattar, väskor etc. Ordna nedtagning av komplicerade gardinuppsättningar och armaturer.

2 dagar innan flytt
Gå igenom köksredskapen. Packa det som inte behövs för måltiderna de närmaste dagarna. Packa glas och porslin, (vid egen packning). Rengör hyllor och skåp.

1 dag innan flytt
Samla in nycklar till lägenheten, vinden och övriga utrymmen. Se till att du har nyckel till den nya bostaden. Ordna med lås till de nya förråden. Kontrollera att allt blivit gjort enligt denna checklista.

En seriös flyttfirma i StockholmOm du anlitar flyttfirma, kolla dem hos transportstyrelsen för yrkestrafiktillstånd.